Jatkoaikatuuletusten puolesta

Koostin täksi viikoksi iltapuhteena Urheilusanomille miesten Salibandyliigan päävalmentajien kyselyn ajankohtaisista aiheista: superfinaalista, pistelaskusta ja joukkuemäärästä.

Enemmistö valmentajista (9/14) kannatti nykyistä 14 joukkueen liigaa. Tampereen liigapalaverista ja Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemen haastattelusta välittyi sellainen tunnelma, ettei joukkuemäärää olla vähentämässä.

Yksittäinen finaali markkinointimallia ”super” pelataan nykyisellä päätöksellä tämän kevään jälkeen varmuudella vielä ainakin kerran. Suurin osa liigavalmentajista (11/14) ei vieläkään lämmennyt finaalisarjan poistolle. Valmentajat vastasivat finaalisarjan puolesta vahvasti urheilullisuuden kautta.

On eri asia mitata tapahtuman onnistumista yleisömäärällä, mediahuomiolla, taloudellisilla mittareilla, draamalla, tunnelmalla tai ihan jollain muulla. Tämän vuoden tapahtuman kokemuksilla on jatkon kannalta erittäin tärkeä merkitys. Nykyinen malli on taloudellisesti riskialtis, kun suurin kiinnostus lipun ostamiseen tapahtuu lähellä tapahtumaa.

Kaikista jyrkimmin esille nousi nykyinen runkosarjan pistelasku, jossa voitosta saa kaksi pistettä niin varsinaisella peliajalla kuin jatkoajallakin. Jatkoaikatappiosta ei saa pistettäkään ja pistejako jatkoajan jälkeen on mahdollinen, kuten 80-luvun lapsille on nuorena opetettu.

Liigavalmentajista nykyistä mallia kannatti vain liiganousija Steelersin pääkäskijä Jussi Sihvonen. Kaksitoista valmentajaa haluaisi ratkoa jatkoajan jälkeisen tasatilanteen rangaistuslaukauksilla.

Jatkossa Salibandyliigassa nähdään suurella todennäköisyydellä kolmen pisteen voittoja varsinaisella peliajalla, piste jatkoaikatappiosta ja rankkarit päälle. Salibandyliiton Haaponiemi vastasi, että se voi olla mahdollista jo ensi kaudella.

Muutamat liigavalmentajat olivat huolissaan nykyisestä jatkoajan kyttäilystä. Ehkä on parempi siirtää se varsinaisen peliajan lopulle yhden pisteen metsästykseen, jotta jatkoajalla voi vetää urku auki piste plakkarissa. Vahvasti näyttää siltä että taistelu säälipisteiden ylivaltaa vastaan on salibandyssa hävitty, kuten Mika Hilska Avokatsomossa kirjoitti.

Voiko peli päättyä tasan, vai onko nykymallilla katsojienkin suurin huoli jatkoajan kyttäily? ”Olympiamallilla” 4vs4 voisi olla jatkoajalla käyttöä.

Toivottavasti löytyisi ratkaisu, joka ei toisi joissain muissa lajeissa nähtyjä rankkarivoiton jälkeisiä löntystelyjä kentälle tunteikkaiden tupla tai kuitti -jatkoaikatuuletusten sijaan.

Kommentoi