Tagi: salibandyliiga

Jatkoaikatuuletusten puolesta

Koostin täksi viikoksi iltapuhteena Urheilusanomille miesten Salibandyliigan päävalmentajien kyselyn ajankohtaisista aiheista: superfinaalista, pistelaskusta ja joukkuemäärästä.

Enemmistö valmentajista (9/14) kannatti nykyistä 14 joukkueen liigaa. Tampereen liigapalaverista ja Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemen haastattelusta välittyi sellainen tunnelma, ettei joukkuemäärää olla vähentämässä.

Yksittäinen finaali markkinointimallia ”super” pelataan nykyisellä päätöksellä tämän kevään jälkeen varmuudella vielä ainakin kerran. Suurin osa liigavalmentajista (11/14) ei vieläkään lämmennyt finaalisarjan poistolle. Valmentajat vastasivat finaalisarjan puolesta vahvasti urheilullisuuden kautta.

On eri asia mitata tapahtuman onnistumista yleisömäärällä, mediahuomiolla, taloudellisilla mittareilla, draamalla, tunnelmalla tai ihan jollain muulla. Tämän vuoden tapahtuman kokemuksilla on jatkon kannalta erittäin tärkeä merkitys. Nykyinen malli on taloudellisesti riskialtis, kun suurin kiinnostus lipun ostamiseen tapahtuu lähellä tapahtumaa.

Kaikista jyrkimmin esille nousi nykyinen runkosarjan pistelasku, jossa voitosta saa kaksi pistettä niin varsinaisella peliajalla kuin jatkoajallakin. Jatkoaikatappiosta ei saa pistettäkään ja pistejako jatkoajan jälkeen on mahdollinen, kuten 80-luvun lapsille on nuorena opetettu.

Liigavalmentajista nykyistä mallia kannatti vain liiganousija Steelersin pääkäskijä Jussi Sihvonen. Kaksitoista valmentajaa haluaisi ratkoa jatkoajan jälkeisen tasatilanteen rangaistuslaukauksilla.

Jatkossa Salibandyliigassa nähdään suurella todennäköisyydellä kolmen pisteen voittoja varsinaisella peliajalla, piste jatkoaikatappiosta ja rankkarit päälle. Salibandyliiton Haaponiemi vastasi, että se voi olla mahdollista jo ensi kaudella.

Muutamat liigavalmentajat olivat huolissaan nykyisestä jatkoajan kyttäilystä. Ehkä on parempi siirtää se varsinaisen peliajan lopulle yhden pisteen metsästykseen, jotta jatkoajalla voi vetää urku auki piste plakkarissa. Vahvasti näyttää siltä että taistelu säälipisteiden ylivaltaa vastaan on salibandyssa hävitty, kuten Mika Hilska Avokatsomossa kirjoitti.

Voiko peli päättyä tasan, vai onko nykymallilla katsojienkin suurin huoli jatkoajan kyttäily? ”Olympiamallilla” 4vs4 voisi olla jatkoajalla käyttöä.

Toivottavasti löytyisi ratkaisu, joka ei toisi joissain muissa lajeissa nähtyjä rankkarivoiton jälkeisiä löntystelyjä kentälle tunteikkaiden tupla tai kuitti -jatkoaikatuuletusten sijaan.

Yksi ura päätökseen

Urheilukausien päättymiset aiheuttavat aina erityistä pohdittavaa. Jollain on tyhjä olo, toisella ennen ottelua liian täysi. Takki on ollut auki, jollain visusti kiinni.

Salibandyssa yksi pitkistä urista päättyi Pasilassa SSV:n ja Tapanilan Erän väliseen pronssiotteluun. Liigaa pelaa ensi kaudella taas yksi kokenut pelaaja vähemmän. Muutama muu kertoi vielä pohtivansa lopullista päätöstä.

Yksitoista kautta Salibandyliigassa pelannut Jani Helenius kertasi Pasilan Urheilutalon matolla tunteikkaasti pelanneensa uransa viimeisen ottelun.

– Olen saanut lajilta paljon, hienoja ystäviä ja muuta, Helenius herkistyi.

– Fiilikset ennen peliä olivat kaksijakoiset. Hallille oli erittäin spesiaalia tulla, kun tuntee paljon väkeä molemmista joukkueista, Helenius pohti.

SSV:n valmentaja Markus Huhtimo tiivisti osuvasti:

– Pelimiehiä ei ole liikaa ja hän on yksi niistä.

Haastattelu kokonaisuudessaan Pääkallo.fi-sivustolla.

SSV-hyökkääjä päätti mittavan uransa pronssiotteluun: ”Olen saanut lajilta paljon”

Kohti salibandyn MM-kisoja

Salibandyn MM-kisat ovat kohta taas täällä. Tai ei ihan täällä, mutta Göteborgissa. Kahdessa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon aina taustoista lähtien.

Muistan kun hahmottelin vielä silloiselta lehtinimeltään Veikkaajalle tämän vuoden MM-kisojen joukkuetta kaksi vuotta etukäteen. Ei ollut ihan helppo homma, vaikka olen lajia parisenkymmentä vuotta aktiivisesti seurannutkin.

Mika Kaltala oli hieman aiemmin valittu Salibandyliiton puheenjohtajaksi oltuaan ainoana ehdokkaana. Nyt hän jo jättää puheenjohtajuuden. Maajoukkueen tulevaisuus oli valmennusta myöten hämärän peitossa, kuten myös suuri osa lajin viimeisen kahden vuoden uudistuksista.

Bloggaan edelleen satunnaisesti salibandyn verkkolehti Pääkallo.fi:lle. Uusin blogiteksti siellä käsittelee tätä muisteloa.

Pääkallo.fi:n blogi: Kahden vuoden dilemma

25000 merkin jälkiviisasteluun

Tätä kirjoittaessa Salibandyliigaa on takana kolmesta kuuteen ottelua per joukkue. Nyt on hyvä hetki palata Urheilusanomille ennen kauden alkua tekemääni joukkueanalyysiin. Aukeaman pakettiin lähti tekstiä lähes 25000 merkin verran. Ilta- ja yöpohdinnat olivat jälleen kerran pitkiä – kuten kirjoittajakin.

Happeen sija-arviosta käytiin toimituksen väen kesken keskustelua muun muassa jyväskyläläisiä Oilersiin vertaamalla. Lopulta Happee asemoitui yhteistuumin sijalle kaksi. Suurimmaksi mestarisuosikiksi nostamani SPV on hävinnyt tähän mennessä vain yhden pelin, kotonaan Erälle. Liigan puolivälin paikkeille ennakoitu Koovee johtaa tällä hetkellä sarjaa, mutta alkukaudesta se ei ole kohdannut kärkijoukkueista kuin Happeen, jolle se hävisi rumin lukemin.

On mielenkiintoista nähdä, miten Happeen kausi etenee Champions Cupin 0-12 finaalipettymyksen jälkeen. Pitää muistaa, että turnauksessa oli joukkueelle myös paljon hyvää Wiler-välierävoitosta lähtien.

Pääkaupunkiseudun joukkueista Erä ja Oilers ovat pelanneet ailahdellen, mikä näkyi joukkueiden keskinäisessä ottelussakin Vantaalla. Molempien potentiaali on huima, ja ne ovat varmasti loppukaudesta vaikeasti lyötävissä. Keskikastissa TPS ja NST ovat ottaneet mukavasti pisteitä ja ovat nousemassa jopa ennakkoa paremmille sijoille.

Alkukauden isoin pettymys on ollut Josba. Indiansillakin on kasassa tässä vaiheessa vasta yksi voitto, mutta kovin suuria johtopäätöksiä pudotuspelimahdollisuuksien suhteen ei vielä voi vetää.

Kausi on kuitenkin pitkä. Meni syteen tai saveen, tässä vielä tänne blogiinkiin ennakon joukkueet oikeassa järjestyksessä kauden jälkeiseen jälkiviisasteluun.

Urheilusanomien ennakko kaudelle 2014-15:

1. SPV
2. Happee
3. Oilers
4. Classic
5. SSV
6. Erä
7. Indians
8. Koovee
– – – – – –
9. Josba
10. SalBa
– – – – – –
11. NST
12. OLS
13. TPS
14. Nokia

Olympialaiset ohi, elämä jatkuu

On ihan hyvä, että suosikkilajiani salibandya ei nähty olympialaisissa. Olympialaisten tuoman monen muun lajin yliannostuksen jälkeen salibandya oli erittäin miellyttävää seurata paikan päällä.

Oilers kukisti Tapiolan Urheilutalolla Happeen viihdyttävässä pelissä 8-5. Lisää ottelun tunnelmista tällä kertaa Pääkallo.fi:n alaisuudessa olevan blogin kirjoituksessa.

Elämää on Sotshin kisojen jälkeenkin. Kai.

Pääkallo.fi:n blogi: Elämää on olympialaisten jälkeenkin

@Tirsamaa

Tatu Väänänen Suomen paras 2013

Mitä yhteistä on eilisen Hesarilla ja Tatu Väänäsen valinnalla salibandyvuoden 2013 parhaaksi? Molemmat löysivät tiensä oikeaan osoitteeseen.

Vuonna 2013 valintaan ei tarvinnut vetäistä edes Maamme-laulua ennen MM-kisojen Venäjä-ottelua. Mikrofoniin ja ilman säestystä. Käsittämätön suoritus muuten edellisvuonna sekin.

Kovaa on Väänäsen seura vuoden parhaiden osalta Ylen sivuilla: Kimi Räikkönen, Tuukka Rask, Niklas Moisander, Andreas Romar, Tero Pitkämäki ynnä muut.

Tämän vuoden lopulla haetaan sitten taas uusia salibandysankareita ja sankaritekoja Göteborgista.

Mestarit muistetaan.

74 kiloa

Ei, se ei ole minun painoni.

74 kiloa viittaa tässä tapauksessa lukuna 74000:een ja Ylen kauden ensimmäisen Salibandyliigan televisio-ottelun SSV-Happee katsojamäärään kotisohvilla.

Onko 74000 katsojaa tv-vastaanottimien ääressä paljon vai vähän?

Tästä pohdintaa salibandysivusto Pääkallo.fi:n blogissani.

Tulevalla viikolla jatketaan sitten jälleen Urheilusanomien salibandytekstien parissa. Merkkimäärissä tilaa on tullut mukavasti muutama kilo jokaisessa lehdessä.

Mestaruustarina kuin kirja

Salibandyliigan pudotuspelit olivat ja menivät. Puolivälieräsarjat olivat huimia trillereitä jatkoaikoineen, kun kolme paria neljästä venyi vielä viidensiin peleihin.

Urheilua seuraava tuntuu toivovan aina muovimaton baletissakin viidensiä pelejä, jatkoaikoja ja dramaattisia ratkaisuja.

Tällä kertaa finaalisarja SPV-SSV jäi jollain tapaa pliisuksi. Tunnetta ei löytynyt viime kauden tapaan. En tiedä oliko syynä se, että joukkueet kohtasivat finaalisarjassa jo kolmannen kerran peräkkäin, vai todella se SPV:n mainostettu ylivoimaisuus.

Toisen finaalin jälkeen SPV:n Mikko Kohonen sentään yritti vähän herättää sarjaa henkiin nimittelemällä SSV:n pelaajia nipistelijöiksi. Kokeneet koutsit Mika Ahonen ja Tommy Koponen eivät kuitenkaan tähän leikkiin lähteneet. Katsojan sen sijaan piti pari kertaa nipistää itseään huomatakseen, että on peliä seuratessaan hereillä.

SSV:llä oli toisessa pelissä sukat ja saumat viedä finaalisarja pitkäksi, mutta SPV-veskari Jarno Ihme oli eri mieltä. Huikea seppä, ja mikä hienointa, entinen pesäpalloilija. Saku Lehden ja Riku Kekkosen loukkaantumiset välieräsarjassa osoittautuivat SSV:lle kohtalokkaiksi, vaikka paikkaajat Henri Lehtosen johdolla onnistuivatkin kelvollisesti.

En kirjoita tunnelmallisesta kauden kliimaksista myöskään sen takia, koska tämä kevät oli muutaman vuoden tauon jälkeen sellainen, jolloin en nähnyt pytynnostoa paikan päällä.

Vertailun vuoksi, viime kevään tunnelmalliseen kauden kliimaksiin voi palata tästä blogijutusta.

Onneksi jääkiekon SM-liigan mestaruusjuhlinta paikkasi kotisohvallekin kivunneella fiiliksellään salibandykauden päätöksen.

Ehkä mestarin pitäisi aina olla ensimmäistä kertaa juhliva tai sitten 35 vuoden välein voittava ”yllättäjä”, joka kietoo henkilökuvillaan mestaruustarinan kuin jännäksi, mielenkiintoiseksi ja tunteikkaaksi kirjaksi.

Pudotuspeleissä suuria tunteita

Salibandyliigan pudotuspelit ovat roihahtaneet avausviikonlopun perusteella liekkeihin toden teolla.

Salibandysivusto Pääkallo.fi:n kovan uutisointitahdin ja sivuston kommenttiosaston täyttymisen lisäksi sen näkee parhaiten halleilla.

Kabinettipeliltäkään ei ole vältytty. SSV-Oilers-sarjassa on kuumentanut tämä tapaus ja SPV-NST-sarjassa maalivahti Jarkko Monthanin julkistettu ja seuraavana päivänä peruttu pelikielto.

Sunnuntaina olin Erä-Classic-sarjan toisessa pelissä raportoimassa. Jutustelin lehdistötilaisuuden päätteeksi Veikkaaja-lehden juttua varten Classic-valmentaja Jarkko Rantalan kanssa liigan kurinpitoasioista. Ne ovat olleet tapetilla hämmästyttävän paljon.

Lyhyt blogikirjoitukseni avausviikonlopun peleistä löytyy täältä.

Salibandy Twitterissä

Salibandykauden 2012-13 aikana Twitteriin on tullut salibandyn parista runsaasti lisää seurattavia. Koostimme salibandysivusto Pääkallo.fi:n uutista varten listan Twitterin salibandyvisertäjistä.

Koko listan, lyhyen ohjeistuksen ja uutisen aiheesta voi katsoa täältä.

Twitterin salibandyväkeä voi poimia todella helposti seurattavikseen tekemältäni salibandylistan jäsenistä klikkailemalla. Lista päivittyy jatkuvasti, kun salibandyihmisiä löytää lisää Twitteriin.

Valmis lista löytyy @Tirsamaa:n listoista tilattavaksi tästä